De Ideeënjagers: nieuwe ideeën voor de bouw

5 redenen waarom Groningen een geweldige startup stad is
19 april 2016
Video: Presentatie Noordwand Groningen
9 januari 2018
Show all

De Ideeënjagers: nieuwe ideeën voor de bouw

4-1-1024x511

De Ideeënjagers noemen ze zich. Ze kregen bij Van Wijnen de vrije hand om het bouwbedrijf aan ideeën te helpen voor een nieuwe toekomst.

De drie mooiste ideeën die de bouwers van Van Wijnen kregen aangereikt: een huizenblok dat zelfvoorzienend is wat energie betreft (GreenGrid), een luxe vrijstaande werkplek voor jonge ondernemers in een container (FijnWerken) en een online-platform voor ouderen (Ompa). Het eerste idee sluit aan bij de praktijk van de bouwers van Van Wijnen, maar die laatste twee? Ralph Steenbergen en Albert-Jaap Dam kijken een tikkeltje verbaasd. Zij zijn nauw berokken bij het project Ideeenjagers van Van Wijnen, Steenbergen als ‘jachtopziener’ en Dam als ‘jager’. Natuurlijk heeft dit alles met de bouw van de toekomst te maken, vinden ze. Steenbergen: ,,Hoe vaak gebeurt het niet dat een bouwlocatie niet op gang komt. Dan is FijnWerken een uitkomst. Wat Ompa betreft, je hebt over een paar jaar 4,7 miljoen ouderen. Dus moet je nu kennis opbouwen over bouwen voor ouderen.’’ Dam vult aan: ,,Ouderen gaan namelijk steeds meer zelfstandig wonen.’’

Ideeënjagers is een project binnen Van Wijnen Noord. Een half jaar geleden werden Albert-Jaap Dam (sociaal- geograaf), Dunja Zimmerman (psychologe) en Rico Plomp (business- innovatie) als Ideeënjagers bij elkaar gezet in een kaal kantoor met een klein budget waarmee ze dat kantoor moesten inrichten. Hun opdracht: ga aan de slag met fijn wonen, fijn werken en fijn recreëren in de toekomst. Maar waarom heeft een bedrijf als Van Wijnen daarvoor externe jongelingen nodig? Steenbergen: ,,Om dat uit te leggen gebruiken we de metafoor van de speedboot en het cruiseschip. Je kan ons zien als een speedboot en Van Wijnen als een cruiseschip. De speedboot is klein en wendbaar en weet de koers makkelijk aan te passen. Het cruiseschip is log en heeft moeite te reageren op veranderingen.’’ Steenbergen, zelfstandig vastgoed- adviseur (Nesk) en een van de grondleggers van The Big Building in Groningen, begeleidde de Ideeënjagers samen met het hoofd P&O van Van Wijnen. Albert-Jaap Dam: ,,Er was vooraf helemaal niks. Wij drieën kenden elkaar niet eens.’’ Het was een voordeel dat ze ieder een andere achtergrond hadden.

Meer lezen? Klik hier

Tekst van www.noordblog.nl

Comments are closed.